Încheieturile sunt supuse constant procesului de uzură şi de degradare, iar dacă sunt suprasolicitate, aceste procese se accelerează. Practicarea unei activităţi fizice şi controlul greutăţii corporale menţin sănătatea articulară, spun specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei, marcată astăzi.
Activitatea fizică este un factor esenţial pentru întreţinerea şi pentru protejarea articulaţiilor, ţinând cont că putem moşteni cu toţii un anumit risc de a dezvolta reumatism articular. „Mişcarea articulară este necesară pentru a asigura o bună lubrifiere a cartilajelor, cu evitarea procesului de peliculizare a lichidului sinovial", explică medicul primar balneofizioterapie şi recuperare medicală Georgiana-Ozana Tache de la Centrul Medical Care din Bucureşti.
O bună calitate a lichidului sinovial aflat în articulaţiile noastre este menţinută prin mişcarea acestora. Este indicat să practicăm activităţi de întreţinere a condiţiei fizice şi a unei bune funcţionări a aparatului locomotor, în general, şi a articulaţiilor, în special, cu o frecvenţă de două-trei şedinţe pe săptămână. Activităţile fizice recomandate de specialişti sunt: înotul, mersul pe bicicletă, joggingul, tenisul, voleiul, baschetul, fotbalul, badmingtonul, toate realizate cu o încălzire prealabilă, şi nu la nivel competiţional.
„Iarna, aceste activităţi se pot desfăşura în săli special amenajate sau în centre sportive, săli de fitness, gimnastică, centre de sănătate, în care se pot utiliza şi diferite echipamente de fitness, cardio, precum banda de alergare, sau echipamentele cu greutăţi. Eficiente sunt şi exerciţiile pilates, yoga sau tae-bo", recomandă medicul Georgiana-Ozana Tache.
Menţinerea greutăţii, esenţială
În afara stimulării lichidului sinovial, practicarea unei activităţi fizice prezintă şi un alt beneficiu: ele combat obezitatea, care supraîncarcă articulaţiile,