Posibila intrare în acţionariat a băncii a urcat titlurile OLT până la rezistenţa de 0,23 lei/acţiune
Ştirile legate de posibilitatea intrării creditorului BCR în acţionariatul Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a reaprins interesul pentru titlurile companiei listate la Bursa de Valori Bucureşti. În sesiunea de vineri, lichiditatea pe acest instrument s-a ridicat la 0,78 milioane lei, în condiţiile în care cotaţia s-a apreciat, cu 6,98%, avansul cumulat al ultimelor două şedinţe de tranzacţionare fiind de 11,65%. Chiar dacă în sumă absolută, rulajul pe titlurile OLT nu este important, raportat la lichiditatea obişnuită pe acest emitent schimburile de vineri cu pachete de 3.431.500 titluri sunt cele mai ridicate din ultimii trei ani, ultimele volume comparabile (3.813.300 titluri) s-au realizat în data de 10 octombrie 2007, când acţiunea Oltchim atingea maximul istoric la închidere de 1,48 lei/acţiune.
Activitatea de tranzacţionare a fost impulsionată după ce combinatul chimic a anunţat joi, că Banca Comercială Română (BCR) a decis să devină acţionar la Oltchim, prin conversia în acţiuni a unei părţi din împrumutul de 72,4 milioane euro acordat de bancă în noiembrie 2009. Anterior anunţării intenţiei de intrare în acţionariat, BCR a apelat la firma de consultanţă stategica Roland Berger Strategy Consultants pentru realizarea unei analize cu privire la strategia de dezvoltare a Oltchim. În urma analizei s-a confirmat că după implementarea strategiei propuse de Oltchim, activitatea se va redresa şi compania va reveni pe profit.
O fi de bine?... O fi de rău?...
Piaţa a interpretat favorabil cooptarea în acţionariat a BCR, deşi în pieţele dezvoltate de regulă, intrarea în posesie a unui creditor este un semn de slăbiciune pentru companie. În plus, BCR fiind o bancă comercială se presupune că nu urmăreşte rămânerea în acţionariat