Cota unică ar trebui menţinută pe termen mediu, ca element de competitivitate cu statele vecine, însă pe termen lung impozitarea progresivă ar putea fi introdusă, inclusiv la presiunea Uniunii Europene. Asta susţine, într-un interviu acordat EVZ, europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler, fost ministru al Economiei şi IMM-urilor în guvernul Tăriceanu. Sursa: Rompres
EVZ: Cota unică şi impozitarea progresivă sunt principalele oferte economice ale PDL şi PSD, iar, pentru că UDMR a fost constant un partener al partidelor aflate la guvernare, care este poziţia dumneavoastră faţă de cele două oferte?
Iuliu Winkler: Cota unică este un element central în politica fiscală a României, nu numai pentru că a fost subiectul principal al campaniei electorale din 2004 a Alianţei DA, susţinut şi de UDMR, ci pentru că face diferenţa între ofertele de stânga şi de dreapta ceea ce într-un fel este justificat. Spun într-un fel pentru că ar trebui să se facă o analiză pe două planuri. Analiza pe ceea ce înseamnă cota unică la nivelul României şi ce înseamnă cota unică văzută de la Bruxelles. Nu există încă o fiscalitate europeană, dar foarte multe voci vor să impună o manieră mai controlată de a vedea politica fiscală a statelor membre.
Văzut din România, pe termen mediu, 3-5 ani, ar trebui păstrat sistemul cotei unice. În primul rând pentru că este un element de competitivitate a economiei româneşti faţă de economiile altor state membre, prin care putem să prezentăm avantaje şi să atragem investiţii străine.
De asemenea, cota unică a avut, fără îndoială, un rol în consolidarea unei clase mijlocii. Sunt oamenii care înţeleg ce este anteprenoriatul, care vor crea IMM şi locuri de muncă, pentru că nu marile multinaţionale o vor face, ci firmele mici şi mijlocii sunt cele de la care putem aştepta locuri de muncă.
Este şi un element psihologic. Pentru că în momentul în ca