Americani sarbatoresc pe data de 11 octombrie Columbus Day, Ziua lui Columb, descoperitorul continentului american.
Un genovez in serviciul coroanei Spaniei, acest navigator celebru, pe numele real, Cristobal Colon (1451-1506), a lasat in istorie niste urme de netagaduit, de la semantica (cuvantul "colonie"), la navigatie si comert, intarind pozitia Spaniei in competitia dintre imperiile zilei.
Creand contacte cu civilizatiile autohtone, Columb a adus produse noi in Europa, creand un nou spirit de aventura si imbogatire, care a atras mii de oameni.
Spiritul acesta a avut insa un impact negativ asupra populatiilor indigene din zonele descoperite, care au facut cunostinta cu bolile europene si cu munca fortata.
Populatiile de "americani nativi" (bastinasii), din diverse natiuni sau triburi, au un resentiment, justificabil, pentru toate celebrarile legate de Columb.
El a fost acela care i-a ingenunchiat. Cu el a inceput procesul de expropriere a pamanturilor natale, "deportarea" lor spre rezervatii indiene si crearea unei clase de oameni, de mana a doua, considerata inferioara celor veniti de peste mari.
Despre Columb se spune ca a fost un caracter interesant: a facut voiajele sale pe banii altcuiva (ai reginei Izabela de Castilla), a plecat, dar nu a stiut unde mergea, a ajuns intr-un loc despre care nu stia nimic, crezand ca e India, si si-a pus toate neamurile si prietenii pe posturi importante, in calitate de regenti si guvernatori ai teritoriilor nou-colonizate.
Dupa unele relatari contemporane reiese ca era, de asemenea, un om extrem de brutal, pedepsind imediat, cu moartea, membrii ai echipajului sau localnici.
Columb a atins tarmul insulei Hispaniola (numita de el) pe data de 12 octombrie 1492 (stil vechi), dar in SUA este celebrat, in fiecare an, in a doua zi de luni