Problema ţiganilor ar putea determina şefii de stat din UE să nu dea undă verde intrării României în spaţiul Schengen în următorii ani. România a îndeplinit, în mare, condiţiile tehnice pentru aderarea la Schengen. Decizia politică aparţine însă Consiliului European, făcând posibilă amânarea procesului.
„Liderii europeni ar putea vota pentru amânarea intrării României în Schengen din martie, cum este stabilit, pentru octombrie", spune Ciprian Ciucu, director de programe al Centrului pentru Politici Europene (CRPE).
Mai citeşte şi:
Mai e puţin până intrăm în Schengen! Ce ne aşteaptă?
"Însă cel mai rău scenariu ar fi să intrăm în Schengen peste un an-doi, contează mult şi decizia politică", completează el cu precizarea că ar fi totuşi nedrept ca reuşitele tehnice ale României să fie ignorate. „Dacă Sarkozy e convingător şi mai convinge doi-trei şefi de stat, atunci ei se pot crampona pe chestiunile tehnice legate de securitatea frontierelor",explică expertul CRPE, autor al unui raport privind stadiul pregătirii României pentru aderarea la spaţiul Schengen.
Rromii, sacrificaţi pe altarul Schengen
Mai mulţi oficiali francezi, dar şi italieni au cerut amânarea intrării ţării noastre în Schengen din cauza
ţiganilor. Recent, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul francez, Pierre Lequiller, a admis că neprimirea României alături de cele 25 de membre ale Acordului Schengen poate fi o decizie strict politică, chiar dacă nu există o legătură tehnică între dosarul Schengen şi problematica ţiganilor sau monitorizarea pe justiţie a României.
Ciucu spune că scenariul pozitiv este ca România să primească de la şefii de stat din UE un certificat de „absolvire cu indulgenţă". „Nu suntem beton în cazul pregătirilor, trebuie să apelăm la indulgenţa membrilor Consiliului Europei. În 2007, contextul politic a fo