In noiembrie 2009, cand multe restaurante de pe piata bucuresteana se luptau pentru supravietuire – o parte fiind nevoite chiar sa puna lacatul, Florin Stoian si asociatul sau, Florin Gugiu, au hotarat sa deschida Berestroika, un restaurant cu bere “home made” si mancare cu specific nemtesc. Curaj nebunesc sau viziune?
Florin Stoian explica, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, decizia de a intra pe o piata total necunoscuta si spune povestea primului an de functionare.
De la cartele prepay, la industria HoReCa
Intre anii 2000 si 2008, Florin Stoica a lucrat in domeniul GSM – la inceput ca angajat al unui distribuitor Noikia in Romania, pentru ca apoi sa isi deschida propriul business, cu cartele preplatite. ”Inca de pe vremea cand lucram in GSM ma gandeam sa fac un restaurant-berarie cu fabrica proprie pentru ca vazusem multe in Germania si Austria”, isi aminteste Florin Stoian (foto).
Acestea fiind datele problemei, in 2008, cand a inchis afacerea cu cartele prepay, Florin Stoian impreuna cu partenerul sau, Florin Gugiu, au decis sa intre in industria HoReCa, una pe care o cunosteau doar de pe cealalta parte a baricadei – a clientilor. “O locatie care mi-a pus capac a fost in Austria – o berarie nu foarte aratoasa, in curtea unei manastiri, unde vin sefi de stat sau ambasadori, chiar daca nu are niciun loc de parcare”, mai spune Stoian.
Prima problema cu care s-au confruntat cei doi in punerea in practica a businessului a fost gasirea unui spatiu suficient de mare care sa le permita sa dezvolte atat restaurantul, cat si fabrica de bere. “Un an de zile am cautat o locatie care sa ne convina. Am gasit, intr-un final acest spatiu - pe Aleea Cauzasi, din cartierul Udriste - o casa veche cu crama, care initial urma sa faca parte dintr-un proiect rezidential blocat din lipsa banilor”, afirma Stoian.
De la semnarea contractulu