Marii pierzători de pe urma prăbuşirii preţurilor în piaţa imobiliară sunt cei care au început să investească în 2007-2008, când preţurile terenurilor şi locuinţelor au atins maximele, motiv pentru care consultanţii imobiliari compară evoluţia pieţei imobiliare cu un joc de tip Caritas, în care primii investitori şi-au multiplicat banii, în timp ce ultimii au pierdut tot.
"Ce s-a întâmplat în piaţa imobiliară a fost un fel de Caritas. Cei care au aflat pe ultima sută de metri (despre profiturile obţinute de anumiţi investitori - n.red.) şi au început atunci să investească au pierdut sume importante. A fost un miraj şi pentru o serie de companii care nu aveau nicio legătură cu imobiliarele", spune George Harpa, managing partner al diviziei comerciale din cadrul firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of România.
Numeroşi "investitori târzii" au fost surprinşi de criză cu portofolii semnificative de terenuri sau apartamente al căror preţ se deteriora în fiecare zi, astfel că în unele cazuri proprietăţile mai valorează astăzi doar jumătate din investiţia făcută în urmă cu doi-trei ani. De actuala situaţie profită acum firme din industrii precum farma sau IT, care se pot extinde având costuri mai mici cu închirierea spaţiilor, spune consultantul.
Harpa gestionează departamentul firmei cu activitate pe piaţa de birouri, spaţii comerciale sau logistice şi a intermediat în acest an contracte precum închirierea de către Lidl a unui spaţiu de 3.000 de metri pătraţi în Pipera Business Tower sau mutarea BCR Banca Pentru Locuinţe în clădirea Europe House din Piaţa Victoriei.
"Mare procent din ce se întâmplă pe piaţă sunt relocări şi nu mă refer neapărat la clienţi care caută cu ardoare chirii mai mici. Sunt şi companii cărora le expiră contractele, dar procentul de companii noi care vin să închirieze spaţii pentru a începe o afacere e