Tăierile salariale au determinat peste 50 de botoşăneni să renunţe anul acesta la micuţii pe care îi aveau în plasament. Sociologii trag un semnal de alarmă şi spun că întoarcerea în centrele de plasament este traumatizată pentru orfani.
Salariile reduse, primite cu întârziere, şi anularea unor drepturi au determinat asistenţii maternali să „returneze“ copiii statului şi
să-şi caute alte slujbe. Unii şi-au folosit chiar atestatul pentru a se angaja pe un post similar în Italia sau în Spania, unde veniturile sunt triple.
Brânduşa B. este asistent maternal şi are în grijă două fetiţe abandonate de părinţii naturali. Ioana are acum 9 ani, Alina 15 şi au fost crescute de când aveau un an de cea pe care acum o strigă mama.Ambele suferă de boli grave. Au mereu nevoie de cineva aproape. Pentru a le creşte pe cele două fete femeia primeşte de la stat doar 850 de lei lunar şi 400 de lei anual pentru haine şi rechizite, sumă insuficientă pentru a face faţă cheltuielilor.
Femeia a încercat să renunţe la fete, dar nu s-a îndurat. „Nu m-a lăsat inima. Am trei copii ai mei pe care i-am crescut frumos. De ce să nu le ofer şi fetelor şansa asta? Am fost la centrul de plasament şi am văzut condiţiile. Nu vreau să ajungă pe străzi. Am decis să nu renunţăm la ele chiar dacă va fi greu“, spune Brânduşa. Cheltuieşte mult mai mult decât primeşte pentru educaţia fetelor. Le-a înscris la şcoli bune şi le-a plătit meditaţii din banii ei.
Până şi tratamentele sunt suportate de familie. Acesta este însă un caz fericit. Zeci de copii părăsiţi de părinţii naturali au fost abandonaţi până şi de asistenţii care nu puteau să-i mai crească cu puţinii bani de la stat.
Doi copii, un singur salariu
Un asistent maternal, indiferent câţi copii creşte, primeşte o leafă de 800 de lei, la care se adaugă 7 lei pe zi pentru hrana fiecărui