Mult dezbatuta lege a pensiilor a aprins spriritele politicienilor, dar si ale romanului de rand. Cea mai discutata problema este legata de varsta de pensionare care creste la 65 de ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei, urmand sa se ajunga la aceasta egalizare pana in 2030.
Dupa ce la discursul din septembrie din Parlament, presedintele Traian Basescu a sustinut egalitatea intre femei si barbati, chiar si in ceea ce priveste varsta de pensionare, seful statului s-a razgandit si a decis sa nu promulge Legea pensiilor tocmai de dragul reprezentantelor sexului frumos din Romania care au o situatie "speciala" si necesita discriminare pozitiva.
"Sunt un sustinator fara rezerve al egalitatii de sanse dintre femei si barbati, dar si al egalitatii de tratament, nu pot sa nu constat ca femeile au o situatie mult mai grea decat barbatii. O femeie care are un serviciu in sectorul de stat sau privat, mai are un serviciu si acasa, deci femeile fac o dubla munca in Romania. Chiar legea institutie diferente de tratament intre femei si barbati", a declarat Basescu joia trecuta.
Astfel presedintele da dreptate Opozitiei care a sustinut de la inceput ca, in Romania, familiile sunt majoritar traditionaliste si femeile vin acasa de la serviciu si continua sa munceasca. In plus, ele mai au un job - se ocupa de copii mai mult decat tatii. Asa ca, la 65 de ani, in general se poate spune ca o romanca a muncit mai mult decat sotul sau care a mers doar la serviciu.
Traian Basescu urmeaza sa discute luni cu politicienii, care se vor duce la Cotroceni, tocmai despre varsta de pensionare. Seful statului vrea pensionarea femeilor cu doi ani mai devreme decat barbatii, insa mai multe decizii ale Curtii Europene de Justitie apara egalizarea varstelor.
Subiectul este atat de controversat incat a produs si o premiera politica istori