Pentru prima data in cazul unor consultari organizate de Traian Basescu, cea mai interesanta se va dovedi intalnirea cu PD-L, indiferent daca PSD va onora sau nu invitatia. Caci pentru prima data seful statului se afla in dezacord fatis cu presedintele partidului pe cel putin o chestiune de maxima importanta: Legea pensiilor.
Dupa ce Taian Basescu a refuzat sa promulge actul normativ deoarece egalizeaza varsta de pensionare pentru femei si barbati, Emil Boc a declarat public ca sustine in continuare acest principiu care mai devreme sau mai tarziu va trebui aplicat: "In 2030 viata ne va obliga sa ajungem la egalizarea varstei de pensionare, pentru ca acesta este mersul lucrurilor in Europa si in lume".
Premierul are dreptate si sunt convinsa ca si presedintele este constient de acest lucru, cu atat mai mult cu cat in urma cu mai putin de o luna sustinea in Parlament egalizarea varstei de pensionare. Dar domnia sa avea nevoie de un motiv pentru a nu promulga un act normativ mult prea compromis din cauza fraudei la vot, asa ca a ales prevederea cu cea mai tarzie aplicabilitate, adica in termen de 20 de ani.
Pentru premier este insa o palma greu de dus. Cu atat mai mult cu cat subiectul a evidentiat falia adanca din partid. Aripa proprezidentiala s-a angajat prin Elena Udrea sa duca la indeplinire consemnul prezidential - 63 de ani varsta de pensionare pentru femei - fara sa fi cerut parerea premierului. Iar cand aceasta a venit, diametral opusa, a scos la iveala, limpede precum cristalul, ca Emil Boc nu controleaza decat o parte din PD-L. Cealalta este dispusa oricand si in orice conditii sa raspunda la chemarea prezidentiala. Oricand, adica inclusiv in caz de motiune de cenzura.
Pe de alta parte, din punct de vedere politic, Emil Boc aproape si-a cerut aceasta palma. Caci daca PD-L se mobiliza la votul pe legea pensiilor,