Tiberiu Urdăreanu, fondatorul grupului UTI, cu afaceri de 126 mil. euro anul trecut, spune că volumul lucrărilor câştigate de companie în acest an în străinătate s-a dublat faţă de 2009, acesta fiind unul dintre motivele care îl determină pe omul de afaceri să avanseze o previziune de creştere a afacerilor în 2010 cu 20 mil. euro, la peste 146 mil euro.
"Pentru UTI scăderea a fost mai vizibilă în anul 2009, primul an de criză economică reală, şi s-a manifestat printr-o scădere cu 25% a cifrei de afaceri, de la 160 milioane euro în 2008 la 126 milioane de euro. Scăderea a fost determinată de faptul că unii dintre clienţi au renunţat la planurile de dezvoltare anunţate, mai ales în domeniile construcţii şi IT. În acest an, însă, am intrat cu un portofoliu de contracte nou semnate, care se vor derula pe mai mulţi ani", spune Urdăreanu, care explică însă că măsurile de reducere a costurilor au afectat toate companiile din grup, dar au permis îmbunătăţirea marjei de profit.
Astfel, dacă în 2008 EBITDA (profitul operaţional - n. red.) generat a fost de 15,2 mil. euro, reprezentând o rată a profitabilităţii de 10%, în 2009 EBITDA a fost de 16,9 mil. euro, însemnând o rată a profitabilităţii de 13%.
"S-au operat o serie de disponibilizări de personal, reduceri salariale temporare, mutarea în facilităţi mai ieftine, reduceri drastice şi imediate ale costurilor indirecte", a explicat Urdăreanu, care nu a dat însă detalii legate de numărul de oameni care au părăsit compania. În noiembrie 2009, grupul avea peste 5.000 de angajaţi, potrivit informaţiilor oferite atunci de reprezentanţii companiei.
Pentru reducerea costurilor cu chiria, grupul şi-a construit propriul sediu de birouri, UTI Business Center situat în centrul Bucureştiului, o parte din spaţii fiind închiriate către alte firme din Capitală.
Contract în Italia
UTI este unul dint