Viceministrul rus de finante, Dmitri Pankin, a decis sa intre in disputa cu SUA in legatura cu politica optima valutara. El a promis „sa contracareze puternic” orice initiativa americana de a renunta la un control asupra cursurilor valutare. Vorbind la reuiunea anuala a FMI si Bancii Mondiale, el a declarat ca Brazilia, Rusia, India si China vor combate orice incercare a SUA de a „impune un punct de vedere negativ privind controlul valutar”.
„Problema nu rezida exclusiv in cursuri valutare”, a spus Pankin. Potrivit afirmatiilor sale, cursurile valutare nu sunt altceva decat urmare a unor procese profunde, precum apetitul pentru economii excesive, dorinta de a investi, sau climatul investitional”, a apreciat Pankin, citat de agentia Bloomberg.
Declaratia oficialului rus, precizeaza RBK, este raspuns la promisiunile SUA de a exercita presiuni asupra colegilor lor si de a-i chema la neamestec in procesele de piata ale formarii cursurilor valutare.
Casa Alba considera ca un rol mult mai activ trebuie sa-l joace Fondul Monetar International, care trebuie sa vegheze ca tarile sa-si indeplineasca obligatiunile asumate in sfera valutara.
Pozitia Rusiei inseamna, practic, ca Moscova nu va ingropa armele in razboiul valutar si ca-si va pastra dreptul de a recurge la intreg arsenalul de instrumente de stimulare a economiei, explica ziarul mentionat. Viceministrul rus de finante, Dmitri Pankin, a decis sa intre in disputa cu SUA in legatura cu politica optima valutara. El a promis „sa contracareze puternic” orice initiativa americana de a renunta la un control asupra cursurilor valutare. Vorbind la reuiunea anuala a FMI si Bancii Mondiale, el a declarat ca Brazilia, Rusia, India si China vor combate orice incercare a SUA de a „impune un punct de vedere negativ privind controlul valutar”.
„Problema nu rezida exclusiv in