PC-urile produse în România nu mai pot concura cu articolele ieftine din Asia. Prezentate drept o alternativă ieftină, în urmă cu trei ani, calculatoarele asamblate de români pierd teren din cauza egalizării preţurilor cu cele ale competitorilor.
În urmă cu trei ani, când piaţa IT încă înregistra creşteri de două cifre, pe piaţă autohtonă au apărut calculatoarele asamblate în România. Acestea erau mai ieftine decât mărcile tradiţionale producătoare de sisteme PC, însă şi configuraţiile lor erau din categoria entry-level.
Citiţi şi:
VIDEO Robo-colegii viitorului
Ce fel de gânduri poate citi computerul
Un exemplu este retailerul Altex, care comercializa, în 2007, două mărci proprii - Davio şi Myria (desktopuri şi laptopuri). În acel timp, marii producători distribuiau sisteme la preţuri încă destul de mari. Produsele Altex erau asamblate în România, în fabrica Complet Electro Serv din Piatra Neamţ, iar producţia ajungea la 1.500 de computere pe zi.
Competiţie asiatică
Trei ani şi o criză mai târziu, timp în care vânzările de pe piaţa IT au scăzut la jumătate, marii producători au redus din preţ, iar preţurile s-au egalizat cu cele ale laptopurilor autohtone. Rezultatul? În prezent, în lipsa unei cereri susţinute, Altex mai produce doar sisteme desktop sub brandul Myria, iar numărul de angajaţi ai fabricii a ajuns la 25-30 de persoane, de la 60. În plus, piaţa IT&C a fost invadată de produse din Asia.
„Costurile de producţie din România nu pot concura cu cele asiatice. Dar de ce nu asamblează producătorii români tot în Asia sau în ţările emergente? De exemplu, în Ucraina costurile cu forţa de muncă pot fi la jumătate faţă de România", spune Călin Rangu, managing partner E-Sourcing Know-How România şi IT Expertise Ucraina. Şi reprezentanţii Altex recunosc că, pe timp de criză, consumatorul se orientează spre produse