Ministrul Mediului cere un control mai riguros al deşeurilor industriale la nivel european
Unda de poluare provocată de valul de 700.000 mc de noroi roşu metalifer toxic revărsat accidental la Kolontar, în Ungaria, în râul Torna (ale cărui ape ajung în Dunăre), va ajunge în România, la Baziaş, conform noilor estimări, abia joi. Iniţial, se crezuse că apele poluate s-ar putea propaga mult mai rapid, ajungând la Baziaş chiar luni, 11 octombrie, la o săptămână după tragedia petrecută la 160 km în vestul Budapestei.
Specialiştii Apelor Române Mehedinţi au fost informaţi, duminică, de omologii lor din Serbia că unda de substanţe toxice a ajuns pe fluviu, la intrarea în Serbia. Conform ministrului Mediului, Laszlo Borbely, care s-a referit la datele furnizate de specialişti unguri, sârbi şi români, "apa din Dunăre nu prezintă risc nici pentru oameni şi nici pentru peşti. Valul va străbate România cam o săptămână".
Borbely a anunţat că va propune Consiliului pentru Mediu al UE, care se va întruni, sâmbătă, la Luxemburg, ca reziduurile care provin de la fabricile de bauxită să fie incluse pe lista substanţelor periculoase, după ce în urma accidentului ecologic din Ungaria şapte persoane au murit şi alte peste 120 au fost rănite. "Voi insista pentru crearea unui sistem de informare rapidă la nivelul Uniunii Europene în cazul în care într-una din ţările UE apare o catastrofă ecologică. Trebuie să luăm măsuri riguroase pentru că într-o ţară europeană s-a putut întâmpla o asemenea catastrofă ecologică", a spus Borbely.
Potrivit ministrului, situaţia din zona afectată din Ungaria va rămâne foarte gravă. "Se aşteapă o nouă deversare, de aceea se construieşte acel dig. (…) Specialişti de la Uniunea Europeană în decontaminarea solului vor sosi în Ungaria pentru a analiza situaţia", a mai afirmat ministrul Mediului.
Ministrul şi-a exprimat îngrijorarea