La intrarea Dunării în România, printre pescari pluteşte un val "toxic" de îngrijorare că poluarea ar putea "ucide" pescuitul pe o perioadă nedeterminată. Sursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARU
1 /.
"Valul toxic" care a ajuns pe Dunăre în urma accidentului din Ungaria se îndreaptă domol spre România. Deocamdată, e mai de grabă vizibil pe ecranele televizoarelor decât cu ochiul liber. Totuşi, deşi autorităţile asigură că nu vom avea niciun fel de probleme -"pata roşie" se va dilua până va ajunge la Baziaş, spun specialiştii -, în localităţile din Clisura Dunării, pescarii stau cu inima strânsă: te pomeneşti că anunţă vreun "costum" de pe la Capitală că nu mai au voie să pescuiască în apele fluviului şi se vor trezi că trebuie să găsească altă metodă să-şi câştige traiul.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Cel mai mare dezastru ecologic din Ungaria VIDEO evz.roVezi mai multe Un oraş din Ungaria a fost evacuat în urma dezastrului ecologic FOTO evz.ro
Dezastrul ecologic din Ungaria
Doar că şi cu metodele astea alternative ar fi câteva probleme "minore": locurile de muncă de aici nu sunt chiar la fel de multe ca peştii din baltă. Pescarii se tem că, dacă pescuitul va fi interzis după dezastrul ecologic, vor fi nevoiţi să emigreze, "ca tot românul".
Cu ochii pe valurile Dunării
De când s-a produs accidentul din Ungaria, localnicii din Baziaş se uită cu ceva mai multă atenţie pe luciul apei, după vreun peşte mort, după vreun semn că "apa roşie" se întinde dinspre sârbi pe Dunăre. Ei ar fi oricum primii români care ar afla dacă e vreo picătură de Dunăre poluată. Dar deocamdată nimeni nu a intrat în panică.
Vineri, cu două zile înainte de data anunţată pentru intrarea "apei roşii" în România, la Baziaş, pe D