Problema esenţială a legii pensiilor nu este atât egalizarea vârstei de pensionare, cât modul de calculare a punctului de pensie. O spune la RFI fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, membră în Biroul Politic Central al PNL. Ea confirmă că liberalii nu participă la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu.
Problema esenţială a legii pensiilor nu este atât egalizarea vârstei de pensionare, cât modul de calculare a punctului de pensie.
O spune la RFI fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu (audio), membră în Biroul Politic Central al PNL.
Ea confirmă că liberalii nu participă la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu. Mariana Câmpeanu consideră că discuţiile ar fi trebuit să aibă loc înainte de adoptarea legii pensiilor.
"Am anunţat mai demult că nu o să mai participăm la astfel de consultări, pentru că ele nu-şi au rostul. Aceste consultări ar fi trebuit să aibă loc înainte de a se adopta legea, înainte de a fi discutată în Parlament, în aşa fel încât partidele politice să fi putut să-şi exprime părerea şi poate să ajungă la un consens. Acum nu ştiu ce se mai poate discuta, indiferent că se hotărăşte să fie 63 sau 65 (vârsta de pensionare pentru femei - n.r.), este o discuţie care nu afectează fondul problemei, în ceea ce priveşte legea pensiilor, pentru că nu aceasta este problema cea mai gravă din legea pensiilor", declară fostul ministru al Muncii.
"Propunerea cu 63 şi 65 pentru bărbaţi a fost făcută de tot spectrul politic şi sindical, pentru că nu este momentul de egalizare. Eu cred că toată lumea este conştientă că acest lucru se va întâmpla, dar nu atât de devreme. Eu nu cred că femeile din România trăiesc mult mai bine, de exemplu, decât femeile din Austria, unde vârsta de egalizare se va produce între 2024 şi 2033", continuă ea.
Mariana Câm