Centrul de analiză american, Stratfor, susţine că SUA au cerut României să creeze în R. Moldova ONG-uri, instituţii media şi instrumente de investiţii. Stratfor apreciază că Bucureştiul nu a avut succesul scontat şi nu a reuşit să-şi consolideze poziţia în relaţia cu Chişinăul - o concluzie respinsă de politicieni de la Chişinău.
Potrivit unor surse anonime citate de centrul de analiză Stratfor, Statele Unite au cerut României să înfiinţeze organizaţii neguvernamentale, instituţii de presă şi instrumente care să faciliteze investiţiile în Republica Moldova, însă Bucureştiul nu a avut succes în acest demers - parţial din cauza crizei economice care a afectat România, dar şi ca urmare a crizei politice interne.
R. Moldova este în atenţia puterilor străine datorită poziţiei strategice, notează Stratfor, subliniind că regiunea a fost un obiect de dispute istorice între Rusia şi puterile din sud-estul Europei, care acum înseamnă România şi, prin extensie, Uniunea Europeană. „În condiţiile apropierii alegerilor parlamentare din R. Moldova, fostul stat sovietic devine un câmp de luptă între elementele proruse şi cele prooccidentale. Rusia încearcă să ajungă într-o poziţie avantajoasă, dat fiind că are legături puternice cu generaţia mai în vârstă din R. Moldova şi a reuşit să dividă alianţa prooccidentală de la Chişinău. Însă, pe termen lung, se pune problema dacă Rusia va fi în stare să influenţeze o generaţie mai tânără care se identifică mai mult cu Occidentul", explică centrul de analiză, supranumit în mediile diplomatice internaţionale „CIA‑ul privat".
Conform surselor citate de Stratfor, Rusia i-a cerut fostului preşedinte comunist Vladimir Voronin ca după scrutinul din noiembrie fie să îl susţină pe liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu (care a demisionat din Partidul Comunist pentru a-şi crea formaţiunea), fie să construiască o coaliţ