Pe lângă gravitatea bolii în sine, pacienţii din Oradea se confruntă şi cu neglijenţa sistemului medical din România. Bolnavii de cancer din Oradea stau la coadă să afle ce şanse au să înceapă un tratament de cobaltoterapie, vital în majoritatea acestor cazuri.
Aparatul folosit în tratarea afecţiunilor oncologice de la Spitalul Clinic Judeţean nu mai funcţionează la capacitate maximă. Managerul spitalului, Carmen Pantiş, a anunţat astăzi că de la aproximativ 100 de tratamente de cobaltoterapie efectuate zilnic, aparatul de abia mai poate fi folosit pentru 40. „Am primit bani de la Ministerul Sănătăţii pentru repararea aparatului de cobaltoterapie, dar firma pe care am contractat-o trebuie să aducă din Canda piesa stricată”, a explicat Carmen Pantiş.
Aproximativ 300.000 de lei, atât costă costă înlocuirea calculatorului defect care împiedică aparatul de cobaltoterapie să îşi facă meseria şi îi obligă pe bolnavii de cancer să bată drumurile altor judeţe pentru a-ţi prelungi viaţa.
Trăiesc cu speranţa
Pe lângă povara bolii, pacienţii oncologici trebuie să suporte şi indiferenţa sistemului medical care pentru ei ar trebui să însemne colacul de salvare. După ce au aflat că aparatul de cobaltoterapie nu mai dă randament, conducerea unităţii a decis că doar pacienţii care au o reală urgenţă, precum cei care se află în timpul tratamentului, să continue şedinţele, iar restul să îşi încerce norocul la Cluj sau Timişoara.
„Soacra mea are cancer uterin de mai bine de un an şi este într-o stare foarte gavă. Eu nu pot fizic să o transport, dar nici din punct de vedere financiar nu îmi permit. Are nevoie de acest tratament, pentru că altfel poate muri”, mărturiseşte Ileana Moza, care se îngrijeşte de soacra ei bolnavă. Cu toate că şefii spitalului spun că bolnavii trebuie să plătească doar drumul până la Cluj sau Timişoara pentru tratament,