Acţionarii Băncii Carpatica (BCC) au aprobat sâmbătă majorarea capitalului social cu 63,5 mil. lei (14,9 mil. euro) prin aporturi de numerar din partea acţionarilor şi au ales doi noi membri ai Consiliului de Supraveghere.
Acţionarii Carpatica vor putea subscrie 22,76 acţiuni noi la fiecare 100 de acţiuni deţinute. Omul de afaceri Ilie Carabulea, care deţine direct aproape 38% din acţiunile băncii, va trebui să vină cu 24,1 mil. lei (5,65 mil. euro) la capital. El mai controlează circa 4% din acţiuni prin intermediul companiei de transport Atlassib.
Ceilalţi acţionari semnificativi ai băncii sunt Corneliu Tănase, cu 10,3%, Alin Albu, cu 8,21%, şi oamenii de afaceri italiei Lucio Olivo, cu 6,5% şi Antonio Gian Olivo, cu 5,4%. Fiecare dintre ei va trebui să subscrie între 1 şi 1,5 mil. euro în cadrul operaţiunii. La începutul anului, Carpatica a mai strâns 50 mil. lei (11,7 mil. euro) de la acţionari tot printr-o majorare de capital. Majorările de capital sunt necesare pentru menţinerea băncii în parametrii de solvabilitate ceruţi de Banca Naţională, în condiţiile în care Carpatica a avut pierderi de 106 mil. lei (25 mil. euro) în primul semestru din cauza creditelor neperformante.
Banca a raportat vineri că în primele nouă luni a avut un profit operaţional de 53,5 mil. lei de trei ori mai mare decât cel înregistrat la sfârşitul lui 2009. Reprezentanţii băncii nu au precizat însă care a fost valoarea provizioanelor, spunând doar că acestea "rămân în limite acceptabile", şi nici nu a precizat valoarea profitului net.
Conducerea Carpatica a mai precizat că în august a finalizat procesul de restructurare prin care şi-a ajustat reţeaua teritorială şi a externalizat unele servicii, reuşind astfel să-şi scadă costurile operaţionale. Banca are în prezent o reţea de 172 de unităţi, faţă de peste 240 de unităţi în urmă cu doi ani.
Acţionarii Carpat