Programatorii români au prins gustul aplicaţiilor pentru smartphone.
Apetenţa românilor pentru telefonie mobilă nu se mai măsoară doar în minute petrecute cu telefonul la ureche, în numărul de SMS-uri trimise şi nici măcar în periodicitatea cu care îşi schimbă terminalul. Toate marile platforme de aplicaţii mobile şi-au deschis porţile şi către programatorii din România, atât în cadrul unor competiţii internaţionale, cât şi prin concursuri naţionale. Vorbim deja de o piaţă globală de peste 7 miliarde de euro, în creştere galopantă, cu perspectiva conectării la internet a majorităţii gadget-urilor. Nevoia de aplicaţii mobile este uriaşă, mai ales că utilizatorul este extrem de "mofturos".
În acest context, 2010 a fost anul în care dezvoltatorii de aplicaţii mobile din România au avut la dispoziţie mai multe competiţii în care să-şi înscrie softurile. În luna februarie, Ericsson a oferit şi studenţilor din România posibilitatea de a participa la un concurs internaţional de dezvoltare aplicaţii, cu o valoare globală a premiilor de 45.000 de euro. În martie, Nokia a anunţat Calling All Inovators, valoarea premiilor pentru programatorii români fiind de 10.000 de euro. A urmat Romanian Android Challenge, organizat de HTC. În august, Orange România a lansat concursul de aplicaţii pentru iPhone, iPad, iPod Touch, fie că sunt deja înscrise în App Store sau se află în fază de proiect. Mâine este ultima zi de concurs şi au fost înscrise 103 aplicaţii, cea mai ridicată participare pentru acest tip de competiţii.
În aceste concursuri s-au înscris atât firme software, cât şi programatori care se ambiţionează să muncească şi în timpul liber.
Cu aplicaţia "Romanian weather", Marius Mailat a obţinut locul al II-lea la Android Chalenge. O aplicaţie destinată telefoanelor ce rulează pe platforma open source dezvoltată de Google, ofer