S-a ordonat evacuarea a 800 de locuitori din oraşul Kolontar. Se ia în calcul şi evacuarea orăşelului vecin, Devecser
Primul val a omorât şapte oameni
Autorităţile române susţin că nu e niciun risc pentru noi
Catastrofa ecologică din Ungaria poate produce noi victime, premierul ungar considerând probabilă o a doua deversare de noroi roşu. "Rezervorul este atât de distrus, încât este probabil ca acesta să cedeze a doua oară", a declarat premierul ungar Viktor Orban în faţa jurnaliştilor la Ajka, regiunea afectată de dezastru. El a explicat că deja sunt vizibile mai multe fisuri în partea de nord a rezervorului, şi că, în cazul în care digul rezervorului cedează, se vor deversa 500.000 de metri cubi.
În legătură cu consecinţele juridice ale catastrofei ecologice, Viktor Orban a afirmat că "va începe o nouă eră şi că lucrurile vor fi gestionate diferit şi vor exista consecinţe".
După descoperirea riscului unei a doua deversări de noroi toxic, autorităţile au ordonat evacuarea a 800 de locuitori din oraşul Kolontar, deja afectat la 4 octombrie de catastrofă.
În timp ce catastrofa ecologică produsă luni în Ungaria a provocat deja moartea a şapte persoane, rezervorul uzinei de alumină din Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, aflat la originea scurgerii de noroi toxic care ameninţă ecosistemul Dunării, riscă să cedeze complet din cauza unei noi fisuri în dig. Dacă va fi necesar, autorităţile vor decide şi evacuarea orăşelului vecin, Devecser.
Specialiştii români au extins monitorizările
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) a comunicat sâmbătă că apele Dunării nu vor ajunge poluate în România după accidentul ecologic din Ungaria, dar că echipele de specialişti români vor extinde monitorizările începând de duminică.
Specialiştii instituţiei susţin că, pornind de la informaţiile primite de la