Specialiştii au găsit modalităţi noi de a-i atrage pe copii spre lectură, inventând dispozitive care permit citirea interactivă. Unii tineri admit că ar răsfoi o carte mult mai des dacă ar fi electronică, alţii spun că nu ar renunţa la cele tipărite.
George este anticar, pe unul din bulevardele aflate în centrul Capitalei. Îi plac cărţile cu parfum de timp impregnat în pagini, dar nu refuză nici varianta literaturii electronice. Librarul de la „I.C.Brătianu" este un nostalgic optimist: „Cărţile în format electronic sunt o variantă, dar parcă nu există aceeaşi savoare ca atunci când le răsfoieşti pe cele adevărate". Anticarul admite că numărul părinţilor care vin să cumpere cărţi pentru copiii lor a scăzut, dar pune totul pe seama crizei. „Înainte, cum se dădea vacanţă, veneau şi elevii cu lista de cărţi din bibliografia obligatorie. Nu cred că se mai dă aşa ceva, pentru că elevii n-au mai apărut, şi nici părinţii, aşa cum obişnuiau. Acum aşteptăm studenţii cu bibliografiile lor universitare, ei reprezintă un segment important din cititorii noştri", spune George.
Cărţile tipărite pierd teren
Un părinte, Mihaela Radu, din Bucureşti, este de acord ca Alexia, fetiţa ei de 9 ani, să citească şi cărţi în format electronic. „Ei îi place lectura, oricum. Dar cum eu lucrez în protecţia mediului, consider că orice inovaţie tehnologică ne este prietenă. Mă gândesc, în primul rând, că am proteja pădurile", spune Mihaela. Directorul de marketing al librăriei online www.liternet.ro, Răzvan Stănescu, spune că orice cititor poate descărca de la ei cărţi în format electronic, gratuit. „Avantajul constă în faptul că preţurile sunt cu mult mai mici, iar şansa să se epuizeze o ediţie este foarte mică. În plus, dacă vrei să pleci în vacanţă, poţi stoca, într-un aparat de câteva sute de grame - sute sau mii de cărţi, ceea ce este ideal. Avem şi lecturi pentru copii şi am