Ingrediente:
500 g făină, 250 ml lapte călduţ, 6 linguri pline cu miere, 25 g unt, 50 g drojdie proaspătă sau 1 plic drojdie uscată , 2 linguri apă călduţă pentru drojdie, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă rasă sare, 3- 4 linguri zahăr pudră, 300 g gem de afine. Pentru uns şi ornat: 1 ou, 1 lingură cu smântână sau iaurt, 1/2 cană cu zahăr pudră, 1 lingură smântână groasă, afine pentru decor.
Mod de preparare:
Pregătiţi o maia din drojdie, zahăr, apă călduţă şi lăsaţi-o la crescut 15 minute. Separat, amestecaţi sarea, mierea şi untul în laptele călduţ, până se topesc. Turnaţi peste făina cernută compoziţia cu laptele călduţ şi maiaua crescută, apoi frământaţi până ce aluatul se desprinde de pe vas şi mână. Lăsaţi-l la crescut sub formă de minge, într-un bol acoperit, circa 1 – 1 1/2 oră. Întindeţi apoi o foaie de aluat, nu prea subţire, de formă dreptunghiulară, ungeţi-o cu gemul de afine. Rulaţi, tăiaţi segmente potrivite ca lungime şi aşezaţi-le în picioare, distanţate, într-o tavă. Lăsaţi la crescut 20-30 de minute. Ungeţi cu un amestec obţinut din ou uşor bătut şi 1 lingură de smântână (iaurt). Daţi la cuptorul preîncălzit, pentru 20-25 de minute, la 170 de grade Celsius sau până ce este copt şi frumos rumenit. Scoateţi din tavă, glazuraţi cât este cald cu amestecul obţinut din zahărul pudră frecat cu 1 lingură de smântână groasă, ornaţi cu afine şi lăsaţi la răcit.
Ingrediente:
500 g făină, 250 ml lapte călduţ, 6 linguri pline cu miere, 25 g unt, 50 g drojdie proaspătă sau 1 plic drojdie uscată , 2 linguri apă călduţă pentru drojdie, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă rasă sare, 3- 4 linguri zahăr pudră, 300 g gem de afine. Pentru uns şi ornat: 1 ou, 1 lingură cu smântână sau iaurt, 1/2 cană cu zahăr pudră, 1 lingură smântână groasă, afine pentru decor.
Mod de preparare:
Pregătiţi o maia din drojdie, zahăr, apă călduţă şi