Ana Maria Cristea vrea să schimbe percepţia oamenilor despre rromi. Tânăra de 20 de ani din Năvodari s-a înscris anul acesta la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa.
Ana Maria provine dintr-o familie modernă de rromi. A fost educată să-şi respecte tradiţia, nu se fereşte să spună că este ţigancă şi vrea să demonstreze că eticheta pe care societatea a pus-o minorităţii din care face parte poate fi dezlipită, dacă există voinţă. Proaspăta absolventă de liceu a vrut să urmeze nu una, ci două facultăţi.
Înscrisă la două facultăţi
În primă fază, tânăra a ales Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, unde a reuşit să ocupe unul din cele 18 locuri pentru rromi puse la dispoziţie de Universitatea Ovidius din Constanţa. „Am vrut să urmez această facultate deoarece liceul pe care l-am terminat avea profil uman", spune tânăra. A doua alegere a Anei Maria este Facultatea de Drept, pentru care plăteşte taxă de şcolarizare. „M-am orientat şi spre această specializare deoarece eu consider că mă reprezintă", mărturiseşte studenta.
Cele 18 locuri puse la dispoziţie pentru studenţii rromi sunt separate, iar ei nu sunt nevoiţi să plătească taxe, acestea fiind subvenţionate de stat. „Facem această discriminare pozitivă pentru a încuraja etnia rromă", a declarat Victor Ciupină, rectorul Universităţii „Ovidius". Rectorul susţine că toţi studenţii de etnie romă au reuşit să-şi termine studiile. „Nu există diferenţe între ei şi studenţii români. Toţi reuşesc să termine facultatea. Nu am avut cazuri deosebite", a mai adăugat Victor Ciupină.
Sprijin pentru minorităţi
Stelian Bârnescu, reprezentantul Alianţei Rromilor din Constanţa spune că se înregistrează un real progres în rândul tinerilor rromi care vor să aibă studii superioare. „Mă mândresc cu faptul că au început să studieze şi că vor mai mult de la viaţă", spune el.