La Focşani a fost reactivat Programul „Stop Fumat" pentru cei care vor să renunţe la acest viciu. Faţă de anul trecut, când programul era gratuit, acum cei care vin să se trateze la cabinetul din incinta Spitalului TBC trebuie să plătească o taxă, introdusă de Ministerul Sănătăţii
De câteva zile, la cabinetul de pneumologie din cadrul Spitalului TBC Vrancea a fost reluat programul naţional „Stop Fumat", prin intermediul căruia persoanele care vor să scape de acest viciu sunt consiliate şi primesc tratament.
În comparaţie cu anul trecut, când programul s-a derulat gratuit, începând din această toamnă Ministerul Sănătăţii a introdus o taxă de 100 de lei pentru fumătorii interesaţi să parcurgă etapele programului.
Chiar şi aşa, numărul celor care s-au programat la cabinet pentru a urma tratamentul este consistent.
„Sunt cred 100 de persoane care şi-au exprimat dorinţa de a veni la tratament. Mulţi dintre ei erau pe lista de aşteptări chiar din luna aprilie, când Ministerul a întrerupt programul. Timp de două luni, din două în două săptămâni, pacineţii primesc medicaţie gratuită, în valoare de peste 300 de lei, consiliere şi consultaţie de control", spune medicul Iuliana Ţopană, coordonatorul programului la nivel local.
Renunţă pentru că ţigările sunt scumpe
Medicul Iuliana Ţopană este de părere că taxa de 100 de lei percepută de stat este binevenită, pentru că, plătind aceşti bani, oamenii sunt mai motivaţi în a urma tratamentul.
Printre cei care au plătit taxa şi au hotărât să renunţe pentru totdeauna la fumat sunt şi soţii Cristina şi Daniel Durlea, din Focşani.
Ei spun că au ajuns la această concluzie din cauză că dau prea mulţi bani pe ţigări, dar mai ales din grijă faţă de copilul lor mic.
„Sunt şapte milioane de lei pe lună pe care îi ardem pe ţigări. E prea mult. Şi eu, şi soţia mea fumăm chiar mai mult de