Romania si-a facut temele pentru aderarea la spatiul Schengen, dar nu de nota 10, e concluzia unui raport al Centrului Roman pentru Politici Europene. Daca 10 e nota de trecere, nu vom lua examenul. Bucurestiul a mizat pe indulgenta, la fel ca la aderarea la UE, dar contextul politic actual ne e defavorabil.
Studiul a evaluat masurile din planul national de actiune din 2009, intrucat cele stabilite pentru 2010 nu au fost facute publice. Prin urmare, din 31 de masuri, doar 4 sunt "mai degraba neindeplinite", restul fiind indeplinite.
Cum era de asteptat, studiul indica niste chestiuni tehnice si unele politice sensibile. Cele politice sunt, fireste, existenta monitorizarii asupra justitiei si problema integrarii tiganilor.
Cele tehnice tin de Sistemul de Informatii Schengen (SIS) si de granitele aeriene. In privinta primului, operationalizarea sa nu va fi terminata pana la temenul stabilit si in forma convenita initial, prin urmare Romania a propus drept alternativa solutia SISone4ALL pentru conectarea la sistemul central SIS. In acest moment nu exista o confirmare asupra faptului ca alternativa propusa va fi sau nu acceptata, arata studiul.
In privinta granitelor aeriene, aeroporturile din Bucuresti - Henri Coanda - si Timisoara - Traian Vuia - vor fi reevaluate in perioada 15-17 noiembrie 2010. Reevaluarea este recomandata doar in domeniile in care evaluatorii internationali nu sunt multumiti de stadiul masurilor implementate, reaminteste studiul CRPE.
In contextul politic actual, Consiliul European ar putea fi foarte atent la capitolele neindeplinite si mai exigent cu Romania decat in cazul aderarii la UE in 2007, este concluzia studiului.
Exista si cateva recomandari facute de CRPE, atat Romaniei, cat si Consiliului European.
UE think tank-ul romanesc ii recomanda:
evaluarea celor d