Aceştia speră să aibă câştig de cauză la instanţă, aşa cum s-a întâmplat zilele trecute la nivel naţional, când Curţile de Apel de la Bucureşti şi Cluj au suspendat Hotărârea de Guvern Nr. 737, prin care Guvernul a stabilit cum să fie recalculate pensiile speciale.
Foştii angajaţi din rândul personalului auxiliar din instanţe, personalului Curţii de Conturi dar şi foştii demnitari din Parlamentul României au primit o palmă serioasă la mijlocul lunii septembrie, când şi-au primit acasă pensiile diminuate drastic ca urmare a recalculării pensiilor speciale.
În judeţul Vrancea, au intrat în algoritmul de calcul prevăzut de Legea Pensiilor 41 de pensii speciale, multe dintre acestea ajungând să fie diminuate chiar şi cu 80%.
Nemulţumiţi de acest lucru, 25 de beneficiari de pensii speciale au acţionat deja în instanţă Casa Judeţeană de Pensii Vrancea, solicitând înapoi banii care le-au fost tăiaţi.
„După ce şi-au primit noile pensii diminuate, mai bine de jumătrate din beneficiari au contestat în instanţă decizia de recalculare, sub diferite motivaţii. Unii spun că Legea este neconstituţională, deşi Curtea Constituţională a dat un verdict favorabil noii legi în acest sens", ne-a declarat Adrian Juravle, directorul Casei Judeţene de Pensii Vrancea.
Tăiere şi de 80%
Potrivit acestuia, au fost persoane care primeau pensii speciale de 5700 de lei şi au ajuns după recalculare la 1400, sau au avut pensii de 5300 de lei şi au rămas după tăiere cu doar 1300 de lei.
Într-un singur caz din cele 41 din Vrancea a existat o uşoară creştere a pensiei cu 50 de lei.
În consecinţă, „pensionarii speciali" speră să aibă câştig de cauză la instanţă, aşa cum s-a întâmplat zilele trecute la nivel naţional, când Curţile de Apel de la Bucureşti şi Cluj au suspendat Hotărârea de Guvern Nr. 737, prin care Guvernul a stabilit cum să fie recalculate p