Liderii Coaliţiei au decis asumarea răspunderii asupra Legii educaţiei. Opoziţia poate depune moţiune de cenzură. Măsura a fost cerută insistent de liderii UDMR, care au primit şi sprijinul lui Traian Băsescu.
Liderul UDMR, Marko Bela, a precizat pentru "Adevărul" că actul normativ, blocat în prezent la Comisia de învăţământ a Senatului, va fi discutat mâine în şedinţa Guvernului, când va fi stabilit şi calendarul angajării răspunderii.
Cel mai probabil, Executivul va merge pe varianta legii care a venit la Senat, în forma adoptată de Camera Deputaţilor. Actul normativ reglementează printre altele predarea istoriei şi a geografiei în limba maternă şi descentralizarea sistemului de învăţământ. Unul dintre cei care a pledat pentru o dezbatere serioasă a legii în Parlament, preşedintele comisiei de specialitate, senatorul PDL Mihail Hărdău, a declarat că "este problema Guvernului Boc" ce face cu Legea educaţiei.
"Din punct de vedere politic, susţin Guvernul şi nu voi vota o moţiune de cenzură. Este problema guvernanţilor şi răspunderea lor. Eu mă consider exonerat de orice răspundere morală din acest moment", a comentat fostul ministru al Educaţiei, pentru "Adevărul".
Soarta Legii educaţiei a fost dezbătută şi la Cotroceni, în cadrul consultărilor, alături de Legea pensiilor, salarizarea unitară, accelerarea proceselor în Justiţie şi absorbţia fondurilor europene. Opoziţia a boicotat reuniunea.
La finalul consultărilor de la Cotroceni, premierul Emil Boc a anunţat că PDL susţine reexaminarea prioritară a Legii pensiilor, după ce săptămâna trecută şeful statului a trimis Parlamentului textul respectiv.
Reprezentanţii minorităţilor au fost singurii care nu au susţinut la Cotroceni renunţarea la egalizarea vârstei între femei şi bărbaţi, propusă de Traian Băsescu. Ulterior, în şedinţa Coaliţiei, ei au acceptat să voteze totuşi în favoare