Raluca Ioana van Staden, câştigătoare a Trofeului de Aur al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală pentru cea mai bună femeie inventator, în cadrul Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, consideră că cele două domenii pe care le-a studiat, respectiv muzica şi chimia, au în comun arta, care necesită multă perseverenţă. Raluca Ioana van Staden va împărtăşi povestea sa de succes în conferinţa TEDxBucureşti, pe 15 octombrie.
Sunteţi licenţiată în Chimie şi absolventă, în 1996, a Academiei de Muzică (Specializarea Pian şi pedagogie muzicală - n.r.). Ce v-a determinat să alegeţi aceste două specializări?
La început, a fost numai muzica, dar primele ore de chimie studiate cu tatăl meu în liceu m-au făcut să îndrăgesc chimia atât de mult, încât îmi este greu să mă despart de laborator. Mama m-a urcat, la cinci ani, pe scenă în calitate de recitator. De la ea am moştenit dragostea pentru muzică şi artă, în general.
Dar, există vreo legătură între chimie şi muzică? Compoziţia chimică este acelaşi lucru cu compoziţia muzicală?
Arta este legătura dintre chimie şi muzică. Perseverenţa am învăţat-o de la pian, în orele de studiu, când un pasaj muzical trebuia studiat de sute de ori, în zeci de feluri, pentru a ajunge cât mai aproape de perfecţiune. Cercetarea în domeniul chimiei nu se poate face fără perseverenţă. Compoziţia muzicală şi cea chimică nu au legătură, dar, cu ceva timp în urmă, mă gândeam să propun o prezentare orală pe tema legăturii între structura enantiomerilor (antipod optic al unei substanţe - n.r.) şi „desenul" muzical al fugilor lui Johann Sebastian Bach.
De ce nu aţi profesat şi prin prisma specializării în muzică?
Am avut recitaluri chiar şi în Pretoria (una din cele trei capitale ale Africii de Sud - n.r.). În septembrie, am cântat Chopin şi a fost un început bun. Este a doua