Un copil s-a nascut dintr-un embrion inghetat in urma cu aproape 20 de ani, generand noi discutii etice legate de adoptia inter-generatii, informeaza The Daily Telegraph, citat de HotNews.ro. Mama, in varsta de 42 de ani, a adoptat un embrion de la un cuplu care il crease in urma cu doua decenii, si a dat nastere unui baietel in luna mai a acestui an. Parintii naturali ai copilului obtinusera mai multi embrioni in urma procedurilor de fertilizare in vitro (FIV), au reusit sa aiba copii prin aceasta metoda si au oferit spre donatie embrionii ramasi. Biologic, este vorba de frati gemeni nascuti la o distanta de 20 de ani.
Procedura de crioprezervare a embrionilor este uzuala, insa cazul prezentat in presa britanica a redeschis polemici etice: care trebuie sa fie soarta embrionilor rezultati in urma procedurilor de fertilizare in vitro si ramasi neutilizati?
Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.In 2007, o mama si-a inghetat cateva celule ou pentru a putea fi folosite de fiica sa in varsta de sapte ani, care cel mai probabil va fi infertila, din cauza unor probleme medicale. Daca fata va folosi aceste celule, ea va da nastere propriului sau frate vitreg.
In Marea Britanie, majoritatea embrionilor inghetati sunt folositi de cuplul care i-a creat, sunt distrusi sau donati pentru cercetari. Putini oameni ofera embrioni spre adoptie, din cauza legii care prevede ca urmasii naturali isi pot cauta parintii biologici. In procedura de FIV sunt creati mai multi embrioni, pentru a asigura un numar suficient de embrioni sanatosi si viabili pentru transfer. Insa de cele mai multe ori nu vor fi toti utilizati in ciclul respectiv. Unele cupluri nu agreeaza ideea distrugerii embrionilor doar pentru ca ei au ramas dintr-un ciclu FIV. Altele stiu sau suspecteaza faptul ca vor avea nevoie in viitor de o noua procedura FIV si prefera sa isi congelez