Între 550.000 şi 750.000 de angajaţi din sistemul bugetar ar putea beneficia de majorări salariale până la un salariu lunar brut de 850 de lei, adică aproximativ 600 de lei net.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu a spus, la o conferinţă organizată de Blocul Naţional Sindical, că există mai multe variante în Guvern cu privire la aceste majorări pentru angajaţii cu salarii mici, însă a precizat că nu a fost luată încă o decizie în acest sens. Acesta a adăugat că o majorare salarială la 810 lei brut ar însemna un salariu net de 600 de lei, informează Mediafax.
La finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii, vicepreşedintele Federaţiei "Sanitas", Adrian Bârea, a declarat că reprezentanţii Guvernului propun creşterea salariilor mici până la 850 de lei, dar vor să permanentizeze reducerea cu 25% şi în 2011, prin noua lege a salarizării. Potrivit liderului sindical, salariile de până în 600 de lei ar putea ajunge la 810, 840 sau, o altă variantă a coaliţiei, la 850 de lei. Bârea a precizat că dacă în noua lege ar fi luate în considerare salariile din iunie 2010, acest lucru ar însemna o creştere cu 33% faţă de actualul nivel.
Sindicatele susţin că este inacceptabil să se pornească în noua lege cu salariul diminuat, având în vedere că reprezentanţii Curţii Constituţionale au spus că această măsură este limitată la şase luni.
Liderii sindicatelor cer aplicarea legii salarizării având ca bază salariile din iunie 2010
Liderii sindicatelor s-au întâlnit şi săptămâna trecută cu ministrul Ioan Botiş, ei anunţând atunci că aşteaptă până vineri expertiza Ministerului Justiţiei şi a Consiliului Legislativ privind baza din Legea unitară de salarizare.
Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, declara atunci că, în opinia sindicaliştilor, este neconstituţional ca în noua lege să se ia în calcul salariile diminuate