Deşi autorităţile sunt în alertă din cauza nămolului roşu de pe Dunăre, pescarii de la Baziaş nu primiseră ieri nici o avertizare.
Vârful undei de poluare de pe Dunăre, cauzată de deversarea deşeurilor din Ungaria, ar putea ajunge astăzi sau mâine la Baziaş, în judeţul Caraş-Severin. Substanţele toxice îşi făcuseră ieri drum până la intrare în Serbia, potrivit „Apelor Române" Mehedinţi. La Baziaş, punctul de intrare a fluviului în România, specialiştii fac măsurători din trei în trei ore.
„Deocamdată, valoarea pH-ului este de 8,5 la sută, ceea ce înseamnă că se încadrează în limitele normale. De altfel, poluarea ar putea să nu se resimtă la noi, având în vedere că debitul Dunării este, în Caraş-Severin, de peste 6.000 m.c./s, de trei ori mai mare decât în Ungaria, unde e de circa 2.000 de m.c./s, ceea ce duce la o diluţie a acesteia", ne-a declarat directorul adjunct la Societatea de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin, Willy Szabo.
De cealaltă parte, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului, Dragoş Luca , ne-a spus că ,,problema principală nu o reprezintă pH-ul, adică alcalinitatea apei, cât metalele grele". „La momentul de faţă nu se ştie dacă în Dunăre au ajuns metale grele, dar, dacă ele există, se vor lua măsurile care se impun, respectiv, populaţia va fi alertată, au precizat autorităţile", a asigurat Luca. Specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române" au început, de ieri, să facă analize la indicatorii fizico-chimici generali şi metale grele, potrivit unui comunicat al instituţiei. Rezultatele vor veni în următoarele zile.
Autorităţile sunt în alertă, pescarii n-au habar de pericol
La rândul său, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin spune că a luat o serie de măsuri pentru limitarea efectelor deversării poluanţilor de la fabrica de aluminiu din Ungaria. ,,S-a decis supravegh