Reprezentantii Ministerului Economiei au in aceasta saptamana o agenda plina de evenimente importante, mai ales pentru actorii de pe piata gazelor naturale. Peste cateva zile, mai precis pe 14 octombrie, va avea loc inaugurarea conductei de gaze dintre Romania si Ungaria, Arad-Szeged. Potrivit purtatorului de cuvant al Romgaz, Mircea Hodarnau, pana acum, compania a facut deja un "import scurt de proba" prin aceasta conducta, fiind vorba de o cantitate nesemnificativa. De asemenea, cu o zi inainte de inaugurarea conductei, autoritatile romane ar putea primi o delegatie formata din conducerea Gazprom pentru a continua discutiile pe tema South Stream, potrivit unor surse din Ministerul Economiei.
"Conducta Arad-Szeged va fi utilizata doar pentru importuri. In cazul in care vor fi facute si exporturi, vom face un anunt in acest sens", a declarat Mircea Hordanau.
Fostul ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat in luna august ca prin conducta de interconectare Arad - Szeged, Romania va putea doar sa importe gaze naturale, deoarece din punct de vedere tehnic, nu se pot face, deocamdata, exporturi. Videanu a spus in mai multe randuri ca din momentul in care va fi functionala conducta de interconectare, vor aparea premisele unei piete concurentiale. Pana acum, singura sursa de aprovizionare din import a fost Rusia. Prin conducta Arad-Szeged, Romania isi face o deschidere catre piata europeana, mai precis catre bursa de la Viena si astfel apar noi alternative.
Proiect finalizat: Conducta Arad-Szeged. Urmeaza conducta Giurgiu-Ruse
"Vom importa atat cat ne este necesar pentru a ne face programul de inmagazinare. Acest lucru nu inseamna ca renuntam la contractele cu Gazprom. Noi cu ei avem doua tipuri de contracte: unul take or pay, prin care suntem obligati sa cumparam, iar altul aditional care poate