Impozitul minim ar putea fi înlocuit, din 2011, cu un impozit de 16% aplicat diferenţei dintre cifra de afaceri si o cotă de cheltuieli forfetare, stabilite în funcţie de domeniul de activitate.
Cum va arăta noul impozit minim sau forfetar care va va fi instituit de la 1 ianuarie 2011 este încă un subiect de dezbatere între Ministerul de Finanţe şi mediul de afaceri.
Potrivit celor mai recente discuţii, propunerea autorităţilor este introducerea unui impozit în zonele cu risc ridicat de evaziune fiscală, de 16%, aplicat la venituri după scăderea unor cote de cheltuieli forfetare care vor fi decise diferit pentru fiecare domeniu de activitate în parte.
În orice caz, Ministerul Finanţelor ar vrea un impozit uşor de aplicat şi de gestionat, cel mai probabil un hibrid între impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, eliminat în ianuarie 2010, şi impozitul minim, eliminat în octombrie 2010.
Astfel, noul impozit ar urma să moştenească elemente de la ambele impozite dispărute şi să se aplice doar în anumite sectoare, şi nu tuturor firmelor, cum se plăteau predecesoarele sale.
„Cea mai la îndemână modalitate de calculare a impozitului forfetar ar fi aplicarea unui procentaj la cifra de afaceri. Astfel, se pot defini câteva domenii de activitate în care evaziunea fiscală nu poate fi controlată şi, în cazul în care impozitul pe profit calculat de contribuabil este mai mic decât impozitul forfetar, acesta să plătească impozitul forfetar aplicat la cifra de afaceri din activitatea respectivă.
Atenţie însă, definirea domeniilor de activitate trebuie să fie foarte clară, astfel încât contribuabilii să ştie dacă datorează sau nu impozit forfetar“, afirmă Sorin Istrate, managing partner Contexpert. Propuneri respinse
Intenţia oficialilor nu este însă considerată oportună de către mulţi specialişti în fiscalitate. „După părerea mea, l