Procurorii DNA cercetează modul în care au fost retrocedate, prin decizie judecătorească, zece hectare de teren pe care se află o necropolă romană, potrivit primarului Galaţiului, Dumitru Nicolae. „La ora actuală, DNA-ul deschide ancheta în acest caz. Ieri (săptămâna trecută - n.r.) am primit de la DNA o solicitare referitoare la redeschiderea acestui caz", ne-a declarat primarul.
Primăria Galaţi a pierdut în 2007 un teren de 10 hectare în valoare de 9,5 milioane euro, situat la ieşirea din Galaţi spre Tecuci. Acolo se află o Necropolă Romană, declarată rezervaţie arheologică în 1985. Ministerul Culturii a obligat proprietarul terenului, Primăria Galaţi, să îngrădească zona şi să o pună în valoare. După doi ani, Necropola Romană a intrat însă pe piaţa afacerilor imobiliare, cu complicitatea unui angajat al Primăriei Galaţi. Astfel, terenul i-a fost retrocedat unui anume Anton Bejan, care revendica 10 hectare situate la „Gura Siretului", în zona confluenţei Siretului cu Dunărea. Adică la 2 kilometri distanţă de locaţia Necropolei.
Bejan nu a revendicat terenul respectiv în baza Legii 247, ci printr-un proces intentat Primăriei Galaţi în iunie 2006. Susţinea că tatăl său a cumpărat 10 hectare în 1951 (asta, deşi comuniştii naţionalizau imobile şi terenuri încă din 1949 - n.r.) şi dovedea cumpărarea terenului cu o chitanţă de mână. Conform unei schiţe xeroxate depuse la dosar de apărătorul lui Bejan, Mihai Căcescu, un cunoscut avocat din Tecuci, membru PDL, terenul revendicat era situat la Gura Siretului, vărsarea Siretului în Dunăre, la ieşirea din Galaţi spre Brăila. Terenurile de acolo sunt însă ocupate de Universitatea Danubius şi două hypermarketuri. În aceste condiţii, a pus ochii pe zona „Necropolei" şi a obţinut chiar acel teren, cu două-trei „artificii" topografice şi cu complicitatea unui funcţionar din Primăria Galaţi. Astfel, pe 26.10.2006, av