20 de pasionaţi de trenuri s-au adunat la Braşov pentru a reda un traseu feroviar în miniatură. Fiecare dintre ei a venit cu machetele şi infrastructura pe care o deţine şi care puse cap la cap contorizează 80 de metri de şine ce traversează oraşe, dealuri, câmpii
Timp de câteva zile, o mână de colecţionari de machete de trenuleţe din Braşov, Iaşi, Arad, Cluj şi Bucureşti şi-au dat întâlnire la Centrul Cultural Reduta. Fiecare a venit cu trenul - mai exact cu propriile garnituri, pentru a pune cap la cap un adevărat circuit feroviar. Au ajuns la performanţa de a crea 80 de metri de şine care străbat câmpii, oraşe, dealuri, tuneluri şi - bineînţeles - gări. „Suntem 20 de pasionaţi fiecare având undeva în arborele genealogic un străbunic sau bunic mecanic de locomotivă. Neputând avea o locomotivă sau un vagon real acasă, am redus totul la scară. La un metru pe 60 de ceea ce numim noi modul se poate lucra o săptămâna timp de 6-7 ore pe zi”, a declarat Bogdan Ioan, unul dintre organizatori.
230 de lei costă un
circuit întreg
Chiar dacă mulţi consideră că această pasiune este una scumpă, colecţionarii îi contrazic. „De exemplu, un copil care este pasionat de trenuleţe, cu 230 de lei îşi poate lua un circuit cu transformator, cu locomotivă, cu vagoane, cu tot. Nu este o pasiune costisitoare şi se poate extinde în timp”, a declarat Bogdan Ioan. Pentru a-şi procura piesele, ei apelează la ajutorul unei firme specializată în domeniu, care are grijă să-i susţină şi să le pună la dispoziţie modele noi.
Un astfel de model a fost lansat la întâlnirea de la Braşov. „Este vorba de locomotiva 060A - una din cele mai moderne locomotive ale CFR Călători. Totodată este şi prima de 7000 de kw, una din cele mai puternice locomotive din România”, ne spune Ioan.
Acestui model i-a fost dedicată şi o carte cu ocazia împlinirii a 40 de an