Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, da asigurari ca nu exista nici un pericol de contaminare a Dunarii in urma accidentului ecologic din Ungaria.
"Conform ultimelor date furnizate de oficialii dfin Ungaria, PH-ul din Dunare este intre 8 si 8,35, iar cel masurat la Bazias, in zona in care Dunarea intra in Romania este de 7,25", a precizat ministrul.
Cu toate acestea, autoritatile din Romania sunt pregatite pentru orice. "Asta nu inseamna ca minimalizam catastrofa ecologica din Ungaria. Aceasta este cea mai grava din istoria Ungariei, zona de acolo este contaminata grav.
Zona contaminata va ramane mult timp in aceasta stare, au fost si zeci de evacuati pentru ca exista un pericol pentru o noua deversare, care nu va fi insa la nivelul celei de acum o saptamana, pentru ca materialul este mai vascos. Se construieste un dig care sa limiteze efectele unei eventuale catastrofe", a mai spus oficialul roman.
Luni au avut loc, la Ministerul Administratiei si Internelor, lucrarile Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, in care s-a descutat despre potentialele efecte de risc asupra fluviului Dunarea, faunei, mediului si populatiei de pe sectorul romanesc, urmare a accidentului datorat ruperii digului aferent rezervorului de depozitare a namolului alcalin din localitatea Kolontar, din Ungaria.
Dezastru ecologic in Ungaria: Viitura toxica loveste Romania luni dupa amiaza
In 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi rosu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatata de grupul ungar MAL, poluand o suprafata de 40 de kilometri patrati si distrugand ecosistemul raurilor Torna si Marcal. Acesta a ajuns sub o forma diluata in Raba, afluentul direct al Dunarii, apoi chiar in fluviu. Potrivit expertilor ungari, s-au deversat intre 600.000 si 700.000 de metri cubi de n