Inspirată din regimul alimentar al călugărilor budişti - cei mai longevivi oameni din lume, dieta macrobiotică este privită de mulţi specialişti ca fiind cel mai sănătos mod de a mânca.
Regimul vă permite să consumaţi alimente organice, dar nu trebuie să vă atingeţi de produsele alimentare procesate. Alimentele de bază sunt cerealele integrale, însă puteţi consuma şi peşte sau carne de pui în cantităţi mici şi combinate cu o garnitură din cereale. Dieta macrobiotică împarte în categorii alimentele pe care aveţi voie să le consumaţi. Astfel, cerealele integrale permise de dietă sunt: ovăzul, orezul brun, boabele de grâu, meiul, orzul, porumbul şi secara. Categoria legumelor permite consumul produselor cu frunze de culoare verde închis şi al rădăcinoaselor, iar cea a legumelor uscate include toate tipurile de fasole uscată şi linte. O altă clasă, cea a alimentelor ferementate, include: miso (obţinut prin fermentarea orezului), sos de soia Shoyu, oţet, iaurt, brânzeturi, natto (seminţe de soia fermentate) şi murături. Celelalte categorii de alimente permise sunt fructele proaspete, seminţele şi nucile.
Puţin câte puţin
„Poţi folosi această dietă pentru a te umple de energie, pentru a-ţi construi un corp mai sănătos şi pentru a-ţi dezvolta mintea", spune Simon Brown, autorul cărţii „Macrobiotica din viaţa modernă: Transformă-ţi dieta şi hrăneşte-ţi mintea, corpul şi spiritul". El recomandă adoptarea acestei diete pe termen scurt - o dată pe săptămână sau, pe termen lung, în etape de trei luni, pentru a vedea dacă vă veţi simţi mai bine. Brown spune că dieta macrobiotică vă va îmbunătăţi starea de sănătate fizică, dar şi pe cea mentală. Însă pentru a obţine aceste rezultate trebuie să fiţi atent la felul în care gătiţi mâncarea, cum o mâncaţi şi de unde provin alimentele consumate. De asemenea, trebuie să mestecaţi bine şi cu grijă alimentele. Nut