De la 1 ianuarie 2011, doar jumătate din bugetari vor primi probabil salarii mai mari. Guvernul preferă această variantă, deşi părerile sunt împărţite în coaliţie.
Majorări salariale până la 850 de lei brut pe lună pentru un număr de bugetari cuprins între 550.000 şi 750.000 de lei, acestea sunt cifrele avansate ieri de secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu. În acest caz, bani mai mulţi ar urma să primească de la 1 ianuarie 2011 cei care au în prezent salarii nete mai mici de 600 lei. La o conferinţă organizată de Blocul Naţional Sindical, acesta a precizat că ar fi în analiză la Guvern şi alte variante şi că nu a fost luată încă vreo decizie.
Limitele se găsesc în acordul cu FMI
Datele de pornire în calculele Guvernului Boc sunt cele din acordul semnat cu FMI: fond de salarii în 2011 de 39 miliarde lei şi 1,29 milioane de bugetari (cu 70.000 mai puţini decât erau în iunie 2010). Pe de o parte, pentru atingerea numărului promis de angajaţi la stat, ar mai trebui disponibilizaţi încă 15.000 de bugetari. Pe de altă parte, pentru a se încadra în suma de 39 de miliarde lei, Executivul trebuie să decidă dacă împarte banii avuţi la dispoziţie în mod egal (creştere de circa 14%) sau dă mai mult celor cu salarii mici. Cel puţin acum, oricare variantă pare să aibă şanse mici să fie pe placul sindicatelor, nemulţumite în primul rând că în discuţie se pleacă de la actualele salarii, şi nu de la cele din iunie 2010, adică dinainte de reducerea cu 25%. De altfel, sindicatele au cerut şi Ministerului Justiţiei, şi Consiliului Legislativ să spună dacă este constituţional să fie folosite ca bază salariile reduse cu 25%, în condiţiile în care reprezentanţii Curţii au arătat că măsura reducerii nu poate fi aplicată decât temporar. Cele două instituţii au răspuns însă că nu se pot pronunţa oficial în actualul stadiu al di