Mii de mureşeni au semnat deja contracte individuale de furnizare a gazului metan. Procedurile biorocratice pentru obţinerea unui contor de gaz sunt greoaie şi pot dura peste două luni de zile.
Febra debranşărilor de la sistemul centralizat de termie a dus la creşterea numărului de contracte individuale de furnizare a gazului metan. Numpărul acestor contracte a fost cu 60% mai mare în ultimele trei luni ale acestui an, faţă de aceaşi perioadă a anului trecut, în lunile iulie-septembrie 2010, fiind semnate peste 4.500 de contracte noi. Mureşenii care vor să-şi monteze o microcentrală trebuie să ştie că procedura este destul de anevoioasă, iar durata acesteia depăşeşte două luni de zile.
Primul pas, accordul de acces
Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să completeze şi să depună la Centrul de Relaţii cu Clienţii al companiei E.ON Gaz de pe strada Gheorghe Doja o cerere pentru accordarea accesului la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Cererea trebuie să aibă anexate copia după actul de identitate al solicitantului, actul de proprietate al imobilului sau accordul proprietarului în cazul unui imobil închiriat şi accordul proprietarului în cazul racordării la o instalaţiei existentă deja.
„Acordul de acces se eliberează în termen de 30 de zile, acesta fiind transmis solicitantului fie direct prin poştă, fie prin intermediul mandatarului solicitantului”, a precizat Silviu Bucuroiu, purtător de cuvânt al Companiei E.ON Gaz.
Proiectare, montare şi recepţie
Proprietarul trebuie apoi să contacteze o firmă care să realizeze proiectul pentru instalaţia de utilizare a gazului metan. Firma va solicita şi recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei de către E.ON Gaz.
„După avizarea proiectului de execuţie, o firmă autorizată de către ANRE şi aleasă de către client va executa lucrarea pentru instalaţia