Statul român va fi obligat să schimbe, în maximum 18 luni, legislaţia privind despăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate, după ce judecătorii CEDO au stabilit că modul în care sunt în prezent despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient, toate procesele intentate de foşti proprietari împotriva României fiind în acest moment suspendate. Sursa: Reuters
Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au discutat astăzi primele cauze-pilot privind retrocedarea caselor naţionalizare şi măsurile compensatorii - problemă nerezolvată a României, care a condus la plata a milioane de euro drept despăgubiri către foştii proprietari.
Instanţa de la Strasbourg a decis în cele două dosare privind retrocedările imobilelor naţionalizate - Atanasiu şi Poenaru, respectiv Solon - că statul român a încălcat articolul 1 din Protocolul 1 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, respectiv nepunerea în aplicare a unei hotărâri definitive date de instanţă, şi a obligat autorităţile ca în termen de 18 luni să ia "măsuri concrete pentru a asigura respectarea articolelor 6 şi 1 din Convenţie".
Despăgubiri de peste 180.000 de euro
Totodată, instanţa de la Strasbourg a condamnat statul român la plata unor despăgubiri totale de peste 180.000 de euro.
Astfel, Maria Atanasiu şi Ileana Poenaru trebuie să primească de la stat, în maximum trei luni de la data la care hotărârea CEDO devine definitivă, despăgubiri totale de 65.000 de euro. Totodată, Ileana Solon trebuie să primească, în acelaşi interval, despăgubiri de 115.000 de euro, la care se adaugă peste 3.000 de euro cheltuieli de judecată.
CEDO a mai decis suspendarea judecării tuturor cauzelor similare, timp de 18 luni de la data în care această hotărâre devine definitivă.
Instanţa a precizat că decizia devine definitivă, în circumstanţele prevăzute de articolul 44, alineatul 2