Mitropolia Moldovei a găsit reţeta unei afaceri de succes: comercializează icoane cu bucăţi minuscule din veşmintele Cuvioasei. Pelerinii cumpără această icoană cu 17 lei, deşi oficialii de la Mitropolie susţin că „este un dar pentru credincioşi“.
Vânzătorii de obiecte religioase din curtea Mitropoliei îşi freacă mâinile a profit, pe care îl obţin din sutele de icoane, cruciuliţe şi brelocuri vândute.
Iaşi: Pelerinaj în familie la Sfânta Parascheva (FOTO şi VIDEO)
Iaşi: Pelerinaj pe Facebook la Sfânta Parascheva (FOTO)
Iaşi: „M-am rugat la Sfântă ca parlamentarii să nu ne rupă de tot“ (FOTO ŞI VIDEO)
„Orice obiect cu chipul Sfintei Parascheva se vinde foarte bine. Nu am mărit preţurile faţă de anul trecut şi vindem sute de produse în fiecare zi“, a declarat Daniel Bărbuţă, unul dintre vânzători.
Cel mai bine vândut obiect este o icoană din lemn, cu poza Sfintei Parascheva lipită, care are în colţul din dreapta jos o mică rozetă. În interior este o bucăţică minusculă, de aproape un centimetru din veşmântul Cuvioasei, pentru care pelerinii plătesc câte 17 lei.
În colţul icoanei, se poate observa rozeta cu bucăţica minusculă din acoperământul Sfintei Parascheva.
„Am vândut două cutii pline cu astfel de icoane şi nu mai avem foarte multe. Încasările de până acum se ridică la câteva zeci de mii de lei“, a spus şi Laura Bălan, comerciant de obiecte religioase.
Oficialii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) obişnuiesc să schimbe periodic veşmintele Sfintei, mai ales de sărbători, înainte şi după hramul de pe 14 octombrie. O parte din veşminte sunt donate bisericilor care fac o solicitare în acest sens, restul fiind folosite pentru comercializare.
„Un preot taie bucăţele mici din haine pentru ca pelerinii să aibă o binecuvântare. Sunt foarte căutate şi se vând foarte repede. Nu există o modalitate de a calc