Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) nu vor putea asigura participanţilor o pensie decentă dacă în următorii ani contribuţiile nu vor creşte accelerat şi nu vor depăşi pragul maxim de 6% din salariul brut - la care ar trebui să se ajungă în 2016, potrivit reglementărilor în vigoare - consideră Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
"Suntem încă departe de o cotă de contribuţie care să asigure pensii decente pentru participanţi şi să reprezinte o alternativă reală pe termen lung la politicile de stat în domeniul pensiilor. Trebuie să accelerăm creşterea cotei de contribuţie pentru ca viitorii pensionari să poată trăi decent", a declarat Oancea, prezent la Conferinţa Naţională de Pensii Private organizată de Media XPRIMM.
Valoarea medie a sumelor acumulate în contul fiecărui participant la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) este de circa 800 de lei (sub 200 de euro), incluzând şi randamentele anuale de două cifre obţinute de fonduri de la startul sistemului, potrivit şefului CSSPP.
În prezent, Casa Naţională de Pensii virează către fondurile private un procent din contribuţiile de asigurări sociale reprezentând 2,5% din salariul brut, dar legea prevede creşterea treptată a acestui procent, până la un prag maxim de 6%. La sfârşitul lunii septembrie, fondurile de pensii private obligatorii administrau active totale echivalente cu 975 mil. euro, până la sfârşitul anului valoarea acestora urmând să depăşească un miliard de euro.
În primele nouă luni, fondurile de pensii obligatorii au avut un randament mediu de 13,3%, iar cele facultative (Pilonull III) au înregistrat un randament de 10,2%, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Comparativ, nivelul mediu al inflaţiei a fost în acelaşi interval de timp de 6,25%. "Randa