Dispareunia este un simptom frustrant pentru că, în definitiv, sexul ar trebui să fie o activitate plăcută. În acelaşi timp, este un fenomen dificil de discutat, de descris şi chiar de înţeles de către femei, pentru că vizează nemijlocit intimitatea lor.
Reticenţa discuţiei cu medicul (sau chiar cu persoanele apropiate), lipsa de experienţă şi de informaţii fac ca, de multe ori, femeile să considere durerile din timpul actului sexual ceva normal, să le accepte ca atare. Ceea ce este un lucru cu totul eronat, căci durerea nu este niciodată un fenomen fiziologic şi mai mult, uneori, ea poate fi semnul unei afecţiuni severe. Frecvent, aceste femei care suferă în tăcere devin irascibile, nemulţumite şi relaţia afectivă cu partenerul de viaţă se erodează.
Însăşi abordarea terapeutică a fost disputată de-a lungul timpului. Iniţial, dispareunia a fost tratată ca un fenomen aproape exclusiv psihologic. În prezent, însă, se consideră că, deşi aceasta poate avea origine emoţională sau în tehnicile sexuale uzitate, totuşi, în majoritatea cazurilor există o afecţiune organică, medicală. E adevărat că orice durere, indiferent de cauză, determină frica de durere, cu încordare, stres, tendinţa de apărare sau de evitare a actului dureros, astfel că, printr-un mecanism psihologic, se determină intensificarea şi perpetuarea durerii.
CAUZE
Durerile care apar la pătrunderea în vagin sunt cauzate de: insuficienta lubrefiere, traumatisme şi iritaţii locale (după intervenţii chirurgicale pelvine sau epiziotomie - secţionarea perineului între deschiderea vaginului şi anus, pentru a facilita naşterea), inflamaţii genito-urinare, afecţiuni dermatologice (eczemă, lichen plan sau scleros, condiloame), infecţii locale (fungice, bacteriene, herpetice sau cu trichomonas). Lubrefierea scăzută apare atât prin grăbirea actului sexual, cu un preludiu inefi