Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a stabilit prin două documente - rezoluţia 44/236 din 22 decembrie 1989 şi rezoluţia 56/195 din 21 ianuarie 2002- că a doua zi de miercuri din luna octombrie să fie desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea dezastrelor naturale - inclusiv prevenirea acestora, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor.
GALERIE FOTO AICI
Riscurile care pot genera dezastre naturale în judeţul Galaţi sunt cutremurele de pământ, alunecările de teren, fenomene meteo periculoase (furtuni, vânt puternic, precipitaţii masive, căderi de grindină, inundaţii, căderi de zăpadă, polei), precum şi incendii de mari proporţii.
Judeţul Galaţi poate fi afectat, conform hărţii cu riscurile teritoriale, de cutremure de pământ cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter. Cutremurele tectonice pot genera avarierea imobilelor sau a reţelelor de gospodărire (apă, gaz, termoficare electricitate, telecomunicaţii) dar pot avea ca efect si generarea de incendii sau declanşarea de alunecări sau de surpări de teren.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Gl. Ieremia Grigorescu" al judeţului Galaţi organizează "Ziua Porţilor Deschise"pentru a marca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Evenimentul se va derula miercuri 13 octombrie între orele 11 - 15, la reşedinţa instituţiei din strada Mihai Bravu, numărul 36.
Cu această ocazie se vor desfăşura activităţi de informare şi conştientizare a cetăţenilor judeţului Galaţi privind riscurile generatoare de dezastre naturale, regulile de comportare în momentul producerii acestora, precum şi prezentarea mijloacelor de intervenţie în caz de dezastre şi modul de folosire al lor. Statistica din ultimul deceniu arată că 90% dintre toate cala