Primul muzeu al deşeurilor din Europa se va deschide la Bucureşti, pe 1 noiembrie, cu scopul de a creşte gradul de educare, conştientizare şi implicare a cetăţenilor din România privind gestiunea deşeurilor.
Ţara noastră este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deşeurilor, cu o rată de 1%, iar potrivit datelor Ministerului Mediului cam 3-4 milioane de români au acces la infrastructura de colectare selectivă.
Incursiune interactivă în lumea deşeurilor
Muzeul, realizat de Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD) şi Ministerul Mediului şi Pădurilor, cu ajutorul AFI Palace Cotroceni, va avea 15 zone dedicate diverselor fluxuri de deşeuri municipale şi o zonă specială de curs, pentru elevii din clasele I-VIII.
Una dintre atracţii va fi "Traseul Deşeurilor" - o zonă delimitată de un gard de panouri printate, în lungime de 60 m, traseu ce va prezenta istoria tuturor fluxurilor de deşeuri, din momentul în care decidem că ne debarasăm de ele şi până la tratare, reciclare, valorificare sau eliminare finală, potrivit unui comunicat CEDD.
Alte puncte de atracţie sunt zona de colectare selectivă a ambalajelor, DEEE-urilor şi bateriilor, zona de prezentare a portalului MentineRomaniaCurata.ro, zona ministerului, trei zone de prezentare vizuală a problemelor de littering - pădure, plajă şi oraş, precum şi o zonă de expoziţii.
Accesul în muzeu se va face gratuit, zilnic, între orele 12:00- 22:00.