De la cruşin se foloseşte îndeosebi coaja, care este bogată în mucilagii, steroli, flavonoide şi săruri minerale. I se mai spune lemn-câinesc, iar în gospodărie se foloseşte la vopsirea fibrelor de bumbac şi de in, pe care le colorează în galben sau brun-roşcat. Dar cu mai multe întrebuinţări vine cruşinul în medicina naturistă.
EFECT DE LUNGĂ DURATĂ
Băile cu decoct de scoarţă de cruşin au efect purgativ şi un rol foarte bun în tratarea hemoroizilor. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med, precizează că, spre deosebire de efectul altor plante, efectul scoarţei de cruşin este unul de lungă durată.
Pentru prepararea decoctului, se fierbe 20 de minute scoarţa de cruşin. Preparat sub formă de macerat, cruşinul este un drenor al vezicii biliare. În acest sens, se consumă pe stomacul gol două linguri de macerat.
LAXATIV NATURAL
Cruşinul se încadrează în categoria plantelor puternic laxative. De aceea doctorul Cristina Bălănescu atrage atenţia ca această plantă să se administreze cât mai rar, în cazuri extreme. Astfel, scoarţa de cruşin se pisează şi se prepară sub formă de decoct, cu o linguriţă de praf la o cană. Acesta îşi va face efectul în aproximativ patru ore.
COMBATE OBEZITATEA
Coaja de cruşin cu cicoare, anghinare şi păpădie folosesc la prepararea unui ceai eficient în tratamentul afecţiunilor ficatului şi în reglarea digestiei. Acest ceai este întrebuinţat frecvent cu bune rezultate de persoanele supraponderale sau obeze. Astfel, specialistul nostru recomandă cura cu ceai de cruşin amestecat cu o cană de ceai din plantele sus menţionate. Se va consuma în fiecare dimineaţă.
Cruşinul este un remediu natural eficient în tratarea: constipaţiilor, bolilor de piele, dischineziei biliare, ulceraţiilor pielii, insuf