Conacul generalului Herni Mathias Berthelot din comuna hunedoreană care-i poartă numele a fost reabilitat şi repus în circuitul ştiinţific al Academiei Române. Reinaugurarea conacului a avut loc astăzi, în prezenţa ambasadorului Regatului Norvegiei la Bucureşti, Øystein Hovdkinn şi a ataşatului militar al Ambasadei Franţei în România, Thierry de Guillou. Sursa: Remus Suciu
1 /.
Complexul de clădiri ce a aparţinut odată generalului Bethelot a intrat, după Revoluţie, într-un avansat proces de degradare. Abia în 2009, în urma unui grant oferit de Islanda, Norvegia şi Lichstenstein pentru cercetarea şi conservarea biodiversităţii, proprietarul actual, Academia Română, a reuşit să înceapă lucrările pentru reabilitarea celor trei clădiri ale obiectivului, transformându-l astfel în Centrul de dezvoltare durabilă "Ţara Haţegului – Retezat".
Conacul cuprinde acum 30 de locuri de cazare pentru studenţi, profesori şi doctoranzi, laboratoare de cercetare şi sală de conferinţe.
"Pentru Academia Română a fost o datorie de onoare faţă de donatorul domeniului (generalul Berthelot – n.r.) să renovăm aceste clădiri care ajunseseră la stadiul de ruină, o ruşine pentru instituţia în a cărei proprietate se află. Academia va mijloci aici cercetări diverse, dar se va implica şi în demersuri de atragere a cât mai multor turişti, atât din ţară, cât şi din stăinătate, în Ţara Haţegului şi în Retezat", a declarat imediat după festivitate, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.
Comuna lui "Burtălău"
Conacul de la Fărcădinu de Jos (cum se numea pe vremuri localitatea hunedoreană) a aparţinut iniţial familiei nobiliare Nopcsa. După Primul Război Mondial a intrat în proprietatea Statului român, după ce ultimul proprietar, Franz Nopcsa, a rămas fără întreaga s-a avere considerându-se că ar fi spionat pentru inamic, iar acesta nu a avut urmaşi. @N_