Cel puţin 40.000 de "poliţişti online" care "patrulează" internetul din China luptă pentru blocarea informaţiilor neconvenabile despre laureatul Nobel pentru Pace în 2010, disidentul aflat în închisoare, Liu Xiaobo. Încă dinainte de anunţarea alegerii Comitetului Nobel miile de cenzori erau pregătiţi să riposteze, dar, în ciuda tuturor eforturilor, câteva scurte mesaje au scăpat pe Twitter.
"Un chinez a primit Nobel pentru Pace în 2010" a fost un "tweet" (mesaj de cel mult 160 caractere din reţeaua de microblogging) care a apucat să circule, vineri, imediat după anunţul de la Oslo. Ulterior, mii de internauţi care au vrut să trimită mesaje conţinând numele laureatului şi-au văzut mesajele blocate.
În timp ce jurnaliştii primeau indicaţia să nu menţioneze absolut niciun cuvânt despre Liu sau Nobelul pentru Pace, şi accesul la siteuri străine care menţionau ştirea a fost blocat. Informaţia stânjenitoare pentru autorităţile de la Beijing a fost blocată complet online, la fel şi transmisia unor canale TV internaţionale recepţionate în China ca BBC, CNN şi TV5.
În ciuda "barajului" oficial, duminică, soţia disidentului, Liu Xia (acum arestată la domiciliu), a reuşit să transmită următorul tweet: "L-am văzut pe Xiaobo pe 9 (la o zi după anunţarea premiului - n.r.) şi i-am spus că a câştigat. Vă voi spune mai multe mai târziu". Deja era târziu ca "poliţiştii online" să mai poată opri avalanşa de ştiri pe această temă către cei 420 milioane de internauţi chinezi. Prin urmare, autorităţile au schimbat strategia. Mai întâi agenţia Xinhua, apoi şi ale publicaţii oficiale au menţionat premiul, pe care l-au numit "o unealtă politică a Occidentului". Pentru publicaţia de limbă engleză a Partidului Comunist, The Global Times, Comitetul Nobel "s-a făcut de ruşine" prin alegerea lui Liu.
Cel puţin 40.000 de "poliţişti online" care "patrulează" internet