Numărul străinilor care au obţinut autorizaţii de muncă în ţara noastră în primele şase luni ale lui 2010 a fost de şase ori mai mic decât cel anticipat de executiv pentru întreg anul. Sursa: COSMIN MARINESCU
Numărul muncitorilor străini din ţara noastră - văzuţi de români ca o ameninţare, pentru că ar accepta salarii mai mici pentru un volum mai mare de muncă - a scăzut din acelaşi motiv pentru care a crescut şi numărul de şomeri: criza economică.
Aşa arată statisticile oficiale, potrivit cărora anul "de glorie" al imigranţilor (majoritatea din ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene) a fost 2008, când în jur de 15.000 de străini au primit drept de muncă la noi, deşi executivul preconizase un contingent maxim de 10.000 de lucrători.
Ulterior, numărul lor a scăzut, ajungând ca, în prima jumătate a acestui an, să fie eliberate doar 1.378 de autorizaţii de muncă din totalul celor 8.000 propuse de guvern, la solicitarea patronatelor şi sindicatelor, după cum arată datele Oficiului Român pentru Imigrări (ORI), prezentate într-un studiu lansat de Blocul Naţional Sindical (BNS).
Potrivit ORI, în total, în România lucrează oficial în jur de 2.200 de chinezi şi tot atâţia turci, urmaţi de aproape 660 de cetăţeni din Republica Moldova.
"Ilegali" în criză
Însă reprezentanţii BNS nu exclud varianta ca mulţi străini să ajungă să muncească la negru, în condiţiile în care patronii nuşi mai permit să plătească birurile pe salarii. "Informaţiile adunate, în urma unor discuţii mai mult sau mai puţin formale cu cetăţeni chinezi, ne-au sugerat o posibilă creştere a şederilor ilegale, în următorul an", se arată în studiu.
De altfel, preşedintele BNS, Dumitru Costin, susţine că principala problemă a muncitorilor străini este "executarea contractelor de muncă şi respectarea legislaţiei de către angajator